INFOLINIA 32 775 09 11
pn.-pt. 10-18 sob. 10-14
Skorzystaj z porady konsultanta!
Promocje
Promocje
Chile, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj,... 11062 zł 12999 zł
Litwa - Kaziuki 959 zł 1199 zł
Polska - A może nad morze - Dla seni... 1749 zł 2049 zł
Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Malezj... 8999 zł 9899 zł
Czechy - Nie tylko Praga 759 zł 949 zł
Węgry, Austria, Słowacja - Trzy stol... 799 zł 987 zł
Kanada, USA - Dwie strony Ameryki Pó... 11062 zł 12999 zł
Chiny, Korea Południowa, Japonia - T... 10277 zł 11699 zł
Holandia - Parada Kwiatów 1399 zł 1689 zł
USA, Meksyk - W sombrero po Kaliforn... 8937 zł 10499 zł
Czechy - Weekend w Pradze 599 zł 749 zł
Węgry - Weekend w Budapeszcie 599 zł 737 zł
Japonia - Dwie wyspy Samurajów 8512 zł 9999 zł
Indie - Pięć pereł Indii 5292 zł 5799 zł
Austria - Panorama Salzburga 799 zł 987 zł
Austria, Niemcy - Zamki Ludwika II 1769 zł 2199 zł
Austria, Słowacja - Wiedeń i okolice 799 zł 987 zł
Chorwacja, Bośnia i Hercegowina - Ad... 1599 zł 1987 zł

« wróć do listy imprez
Węgry - Smaki Węgier
» sprawdź podobne oferty

Informacje
Galeria

» przejdź do galerii
Eger - Egerszalok - Tokaj - Hajduszoboszlo - Hortobagy

- Kolacja w węgierskiej csardzie
- Region winiarski Egeru
- Halászlé czyli zupa rybna
- Pálinka, Tokaj, Unicum
- Salami, gulasz i lángos
- Desery: gundel palacsinta, dobos torta, somlói galuska

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację na Węgry. Przyjazd do Egeru – najpiękniejszego barokowego miasta Węgier. Krótkie zwiedzanie: zamek, bazylika, liceum. Przejazd do Doliny Pięknej Pani, gdzie składowane są najlepsze wina regionu egerskiego. Kolacja w typowej węgierskiej csardzie i pierwsze spotkanie z kuchnią węgierską: zupa gulaszowa, pieczeń cygańska z piklami i ziemniakami, a na deser gundel palacsinta. Nie zabraknie także wina i cygańskiej muzyki! Przejazd do hotelu na nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu wizyta na egerskiej hali targowej, pełniej lokalnych specjałów, w tym różnych rodzajów papryki i salami oraz tego, co konieczne do przygotowania węgierskich potraw. Przejazd do Egerszalok. Region winiarski Egeru to kolebka najsłynniejszego węgierskiego czerwonego wina Egri Bikavér (Egerska Bycza Krew). Początki uprawy winorośli na tych terenach sięgają XI wieku. Miejscowi winiarze najwięcej energii poświęcają na komponowanie Byczej Krwi, co zobaczymy podczas wizyty w winnicy rodziny Petrény, która od pokoleń zajmuje się uprawą winogron i wytwarzaniem wina. Istnieje wiele legend mówiących o tym słynnym węgierskim winie, a wszystko to opowie nam sam właściciel winnicy. Będzie można dowiedzieć się, co to jest Furia, Big Band czy Niebieski Franek. Na lunch* czeka nas gulasz z dziczyzny oraz degustacja wina. Przejazd do Tokaju – stolicy kolejnego regionu winiarskiego, którego tradycja sięga 290 roku naszej ery. Miasto leży u zbiegu rzek Bodrog i Cisy, u południowych podnóży wulkanicznej góry Tokaj. Położenie to sprawia, że panują tutaj idealne warunki do uprawy winorośli. Po krótkim spacerze zapraszamy na kolację i degustację produkowanego tutaj wina. Będzie okazja, aby przekonać się dlaczego Król Ludwik XIV zachwycony Tokajem Aszú nazwał go „winem królów i królem win”, a żona cara Piotra Wielkiego nie mogła przeżyć bez Aszú ani jednego dnia… Na kolację tradycyjna węgierska zupa rybna – halászlé. Podstawą prawdziwej zupy rybnej jest dobra gatunkowo ryba, papryka i duża ilość cebuli. Spróbujemy także pogácsa, czyli węgierskiej bułeczki. To tradycyjny wypiek, spotykany w różnych postaciach i smakach. Świetnie sprawdza się jako chrupiąca przekąska. Degustacja wina, a na deser węgierskie specjały - dobos torta lub somlói galuska. Przejazd do Hajduszoboszlo, zakwaterowanie w hotelu, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu relaks na basenach hotelowych lub spacer po uzdrowisku. W porze lunchu* proponujemy lángos - charakterystyczny, pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę. Dawno temu przyrządzano go z kawałka ciasta na chleb, pieczonego nad ogniem tradycyjnego pieca w wiejskich chałupach. Gdy zwyczaj samodzielnego wyrobu chleba zaniknął, lángose zaczęto wyrabiać na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków, które używane jest aż do dziś. Lángose powinno się jeść ciepłe, odsączone, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem. Po posiłku warto spróbować unikum – słynnego węgierskiego likieru ziołowego, o którym Węgrzy mówią, że jest „lekiem na wszystko”. Około godz. 13.00 przejazd autokarem do Parku Narodowego Hortobágy, wpisanego na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO ze względu na ochronę specyficznej kultury pasterskiej. Wyprawa na pusztę to niezapomniane przeżycie i wielka atrakcja. Dzięki pokazom będziemy świadkami do czego może być zdolny koń i jeździec. Czas wolny przy moście dziewięcioprzęsłowym, znajdującym się na szlaku handlowym z Pest do Transylwanii. Przejazd do węgierskiej osady. Gospodarze powitają nas palinką – węgierską wódką owocową. Tradycyjna węgierska kolacja. Dania przygotowywane są tutaj według oryginalnych receptur pasterzy zamieszkujących te tereny. Poznamy smaki potraw o ponad 100-letniej tradycji m. in.: placek chlebowy, mięso pieczone w piecu chlebowym, ciasta wg lokalnej tradycji. Podczas kolacji zapoznamy się także z miejscowym folklorem. Nie obejdzie się też bez wina, bo „nie masz wina nad węgrzyna”. Powrót do hotelu na nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach popołudniowych.


Świadczenia

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelach o standardzie **/***: 1 w okolicy Egeru, 2 w Hajduszoboszlo. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 kolacje - regionalna kuchnia węgierska.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.


Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (2 x lunch* - w 2 i 3 dniu, degustacje w Tokaju i Egerszalok, przewodnicy lokalni) - orientacyjny koszt: ok. 18.000 HUF (ok. 60 EUR),
- kosztów opłaty klimatycznej ok. 5 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
We wszystkich winnicach i składach istnieje możliwość zakupu wina.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego(dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Katowice – Eger (420 km) - ok. 8 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 1100 km.


Terminy i ceny Węgry - Smaki Węgier     (skrót: SMAKI WEGIER PAX HB)
Nr grupy Data Cena 
KHSH060707.06 - 10.061349 zł   1089 zł   Promocja Plan podróżyRezerwuj4 dni
KHSH090606.09 - 09.091349 zł   1089 zł   Promocja Plan podróżyRezerwuj4 dni

Europa
Środkowa
Europa Wschodnia
i Skandynawia
Kraje Bałkańskie
i Turcja
Europa
Zachodnia
Wycieczki
 
Obozy
studenckie
Informacje dla klienta
» Regulamin zakupów
» Warunki uczestnictwa
» Informacje dodatkowe
» Single bez dopłat
» Pakiet Bezpieczeństwa
» Pakiet Gwarancyjny
» Wyciąg z warunków ubezpieczeń
» Ubezpieczenie OC
» Klub WiP
» Polityka cookies
Polecamy
» Wycieczki
» Wycieczki objazdowe
» Europa Środkowa
» Europa Zachodnia
» Egzotyka
» Wczasy
» Obozy studenckie
Ciekawe oferty
» Wycieczki
» Wycieczki objazdowe
» Wycieczki po europie
» Wycieczki autokarowe
» Egzotyka
» Wczasy
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies