INFOLINIA 32 775 09 11
pn.-pt. 10-18 sob. 10-14
Skorzystaj z porady konsultanta!
Promocje
Promocje
Chile, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj,... 11062 zł 12999 zł
Litwa - Kaziuki 959 zł 1199 zł
Polska - A może nad morze - Dla seni... 1749 zł 2049 zł
Tajlandia, Wietnam, Kambodża, Malezj... 8999 zł 9899 zł
Czechy - Nie tylko Praga 759 zł 949 zł
Węgry, Austria, Słowacja - Trzy stol... 799 zł 987 zł
Kanada, USA - Dwie strony Ameryki Pó... 11062 zł 12999 zł
Chiny, Korea Południowa, Japonia - T... 10277 zł 11699 zł
Holandia - Parada Kwiatów 1399 zł 1689 zł
USA, Meksyk - W sombrero po Kaliforn... 8937 zł 10499 zł
Czechy - Weekend w Pradze 599 zł 749 zł
Węgry - Weekend w Budapeszcie 599 zł 737 zł
Japonia - Dwie wyspy Samurajów 8512 zł 9999 zł
Indie - Pięć pereł Indii 5292 zł 5799 zł
Austria - Panorama Salzburga 799 zł 987 zł
Austria, Niemcy - Zamki Ludwika II 1769 zł 2199 zł
Austria, Słowacja - Wiedeń i okolice 799 zł 987 zł
Chorwacja, Bośnia i Hercegowina - Ad... 1599 zł 1987 zł

« wróć do listy imprez
Litwa - Smaki Litwy
» sprawdź podobne oferty

Informacje
Galeria

» przejdź do galerii
Wilno - Zatrocze - Troki

- Kołduny litewskie
- Przysmaki karaimskie
- Kybyny, chłodnik, kugelis
- Litewske cepeliny
- Barokowe zabytki Wilna
- Malowniczy zamek w Trokach

Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd w okolice Wilna, zakwaterowanie w hotelu i kolacja regionalna. Pierwsze spotkanie z kuchnią litewską, której podstawę stanowią różne kombinacje ziemniaków, mąki, mięsa, śmietany i twarogu, podawane na wiele sposobów, często jako nadziewane ciasta, pierogi i kluski. Spróbujemy tradycyjnego rosołu z litewskimi kołdunami, których zgodnie ze zwyczajem nie kroimy, lecz zjadamy w całości oraz czenaki - mięso zapiekane z warzywami. To doskonała, aromatyczna potrawa. Nocleg.

2 dzień:
Po śniadaniu przejazd na zwiedzanie Wilna z przewodnikiem. Podczas spaceru zobaczymy m.in.: Ostrą Bramę - symbol miasta (jedyna zachowana brama miejska ze średniowiecznych murów obronnych), cerkiew św. Ducha, Muzeum Bursztynu i Uniwersytet Wileński z kościołem św. Jana. Odwiedzimy Zaułek Gotycki z kościołem św. Anny, będącym perełką architektoniczną, o którym Napoleon powiedział: „Ten kościół mógłbym na rękach zanieść do Paryża”. Następnie pomnik Adama Mickiewicza, plac katedralny z dzwonnicą i katedrą św. Stanisława i Władysława. Spacer uliczkami dawnej dzielnicy żydowskiej. Czas wolny na lunch, a potem degustacje trunków litewskich oraz zakupy produktów regionalnych np. kindziuka, sera jabłkowego, kwasu chlebowego, miodu pitnego. Powrót do hotelu na kolację przy dźwiękach kapeli ludowej. Rozpoczniemy ją litewskimi przystawkami: skilandis, inaczej kindziuk (wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu), słonina litewska, sery żółte i twarogowe, ciemne pieczywo żytnie wyrabiane na naturalnym zakwasie z dodatkiem kminku i miodu. Następnie spróbujemy zupy szczawiowej w wydaniu litewskim oraz zobaczymy w jaki sposób przygotowuje się cepeliny, których głównym składnikiem są gotowane i surowe ziemniaki oraz mięso wieprzowe. Smażony boczek z cebulą służy jako omasta, a wszystko posypane jest dużą ilością pachnącego majeranku. Zostaniemy również poczęstowani specjalną herbatą z litewskich ziół, z miodem. Nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu przejazd do Zatrocza, gdzie zwiedzimy neoklasycystyczny pałac arystokratycznego rodu Tyszkiewiczów. Zabudowania pałacowe otacza park, zajmujący wierzchołek półwyspu pomiędzy jeziorami Galve i Skajście. Przejazd do Trok - jednego z najpiękniejszych miejsc na Litwie. Zapoznamy się z kulturą Karaimów (litewska
mniejszość narodowa), licznie zamieszkujących te tereny. Zwiedzanie malowniczo położonego miasteczka. Zobaczymy m. in. Bazylikę pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, domki Karaimów - skromne, drewniane z trzema oknami (jedno dla Boga, drugie dla Witolda, a trzecie dla domowników). Następnie przejdziemy do malowniczo położonego na wysepce zamku Wielkich Książąt Litewskich, mającego opinię najbardziej fotogenicznego w krajach bałtyckich oraz zwiedzimy muzeum na wodzie. Możliwość degustacji tzw. kybynów, czyli przysmaków kuchni karaimskiej. Są to duże pierogi z różnego rodzaju farszem, najczęściej mięsem lub kapustą i cebulą. W międzyczasie możemy skosztować sękacza - ciasta, które smakowało samej Barbarze Radziwiłłównie i za które kucharz otrzymał jej perły. Niebo w gębie! Następnie udamy się na rejs po jeziorze Galve. Powrót do hotelu na kolację, podczas której spróbujemy tradycyjnego chłodnika litewskiego, zrobionego z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i koperku, podawanego w temperaturze pokojowej bądź na zimno. Do tego kugelis (babka ziemniaczana) - danie przygotowane z ziemniaków i kawałków kurczaka, zapiekane w piekarniku. Na deser zjemy tradycyjne ciasto z owocami sezonowymi. Nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną. Powrót do Polski w godzinach porannych.


Program fakultatywny

- rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR


Świadczenia

Zakwaterowanie:
3 noclegi w hotelu o standardzie**/*** lub pensjonacie w okolicy Wilna. Pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami.
Wyżywienie:
3 śniadania w formie bufetu, 3 obiadokolacje serwowane.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, DVD, video i barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.


Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, występy kapeli regionalnej, przewodnicy lokalni, system Alma Tour Guide) - orientacyjny koszt: ok. 40 EUR,
- programu fakultatywnego: rejs po jeziorze Galve w Trokach (tylko przy ładnej pogodzie, grupa min. 10 os.) ok. 10 EUR,
- pozostałych posiłków i degustacji wymienionych w programie: lunch w Wilnie ok. 10 EUR, lunch karaimski w Trokach ok. 10 EUR, degustacja trunków litewskich ok. 15 EUR,
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Warszawy i Białegostoku.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granic na podstawie ważnego dowodu osobistego (dotyczy obywateli UE) lub paszportu.
Przejazd: Białystok - Wilno (ok. 330 km) - ok. 6 godz.
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 350 km.


Terminy i ceny Litwa - Smaki Litwy     (skrót: SMAKI LITWY PAX HB)
Nr grupy Data Cena 
KLSL081616.08 - 19.081199 zł   959 zł   Promocja Plan podróżyRezerwuj4 dni

Europa
Środkowa
Europa Wschodnia
i Skandynawia
Kraje Bałkańskie
i Turcja
Europa
Zachodnia
Wycieczki
 
Obozy
studenckie
Informacje dla klienta
» Regulamin zakupów
» Warunki uczestnictwa
» Informacje dodatkowe
» Single bez dopłat
» Pakiet Bezpieczeństwa
» Pakiet Gwarancyjny
» Wyciąg z warunków ubezpieczeń
» Ubezpieczenie OC
» Klub WiP
» Polityka cookies
Polecamy
» Wycieczki
» Wycieczki objazdowe
» Europa Środkowa
» Europa Zachodnia
» Egzotyka
» Wczasy
» Obozy studenckie
Ciekawe oferty
» Wycieczki
» Wycieczki objazdowe
» Wycieczki po europie
» Wycieczki autokarowe
» Egzotyka
» Wczasy
Nowe zasady dotyczące cookies W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies